Millised on ohud ID-kaardi vargusel?

ID-kaardi ja muu digitaalse dokumendi vargus tähendab, et kaardi omanikul on oht langeda identiteedivarguse ohvriks: tema dokumendi abil võib tehinguid teha, lepinguid sõlmida vms keegi teine.

  • Turvalisus: millise ohu toob kaasa digitaalse dokumendi vargus?

    Vaata Peida

    Kui kaardi varastanud/leidnud inimene ei tea sinu PIN- ja/või PUK-koode, on tal võimalik kaardilt välja lugeda vaid sama info, mis on kaardile visuaalselt peale trükitud (nimi, isikukood, kaardi kehtivusaeg), välja arvatud pilt ja allkiri. Kui inimese kasutuses on ka PIN- ja/või PUK-koodid, on tal võimalik kaardiga e-teenuseid kasutada ja digiallkirja anda juhul, kui omanik pole sertifikaatide kehtivust peatanud.

    Ära mitte kunagi hoia oma PIN- ja/või PUK-koode ID-kaardiga samas kohas, näiteks rahakoti vahel: parem õpi need pähe! Koode aitab meeles hoida see, kui neil on sinu jaoks mingi tähendus või tuletusvõimalus. Kas teadsid, et saad oma ID-kaardi PIN-koode lihtsalt ja mugavalt ise valida?

    Mida varastatud või kadunud dokumendi puhul teha tuleks, sõltub sellest, kui suureks hindab dokumendi kaotajana lootust see taas üles leida.

    Kui arvad, et dokument võib olla lihtsalt kadunud või muul moel peagi välja tulla, tuleks peatada lihtsalt dokumendi sertifikaadid. Nii ei saa seda enam e-teenustesse sisse logimiseks, dokumentide digiallkirjastamiseks jne kasutada, aga dokumendil säiluvad füüsilise isikut tõendava dokumendi omadused. See tähendab, et kui ID-kaart jälle välja tuleb, saad seda endiselt näiteks reisidokumendina kasutada. Peatatud sertifikaadid saad taasavada Politsei- ja Piirivalveameti teenindustes.

    Kui oled veendunud, et dokument on kindlasti langenud pahategija kätte, tuleks sellest kohe Politseile teada anda ning dokument tervikuna kehtetuks tunnistada: nii kaotavad kehtivuse dokumendiga seotud sertifikaadid (ehk seda ei saa elektroonilistes kanalites kasutada) ja ka kaardi kui isikut tõendav dokument. Juhul, kui sinu ID-kaart varastatakse reisil olles, anna sellest KOHE politseile teada: vormista vargus kindlasti kirjalikult ja vajadusel taotle ka ajutise reisidokumendi väljastamist. Pärast dokumendi kehtetuks tunnistamist ei ole võimalik seda enam kasutada, st pole võimalik aktiveerida sertifikaate, vaid tuleb taotleda uus dokument.

    Peida