Google Chrome seadistamine ID-kaardi kasutamiseks

Selleks, et saaksid Google Chrome veebilehitsejas ID-kaardiga e-teenuseid kasutada, on sul vaja hoida värskena nii ID-tarkvara kui ka Google Chrome veebilehitseja. Lisaks tuleb sul veebilehitsejas lubada "Web eID" laienduse kasutamine.

NB! Mobiilsete seadmete (telefon, tahvelarvuti jne.) veebilehitsejas ei ole Web eID laiendust. Web eID laiendus on ainult arvuti veebilehitsejas.

Tõrgete tekkides – näiteks ei õnnestu sul e-teenustes digiallkirja anda, tegevusi kinnitada vms. – on kõige levinumaks põhjuseks aktiveerimata Web eID laiendus.

Meie samm-sammult juhiste abil saad lihtsalt ja mugavalt kontrollida, et sinu veebilehitseja oleks ID-kaardi kasutamiseks töövalmis!

Samm 1: Luba laiendus veebilehitsejas

Peale ID-tarkvara paigaldamist ilmub Google Chrome veebilehitsejas paremale ülemisse nurka Web eID laienduse teavitus. E-teenustes ID-kaardiga allkirjastamiseks vajuta aknas "Luba laiendus" ja kõik peaks töötama.

Juhul, kui vastavat teadet sinu veebilehitsejas ei ilmunud, jätka Samm 2.

Samm 2: Ava veebilehitsejas laiendused

Sõltuvalt brauseri versioonist võivad need seaded asuda kahes erinevas kohas:

  • Vajuta Google Chrome paremas servas kolme punktiga ikoonile ning vali "Rohkem tööriistu Laiendused" (More tools → Extensions)
  • Vajuta Google Chrome paremas servas kolme punktiga ikoonile ning vali "LaiendusedLaienduste haldamine" (Extensions → Manage Extensions)

Samm 3: Luba „Web eID“ laienduse kasutus

Avaneb uus vaheleht laiendustega, leia siit Web eID nimeline laiendus veendu, et selle kasutamine on "Lubatud" (Enabled) olekus. Juhul, kui ei ole, siis luba see.

Sinine indikaator paremal nurgas viitab laienduse aktiveeritud olekut

Kui kogemata eemaldasite veebilaienduse "Web eID", võite selle Chrome'i veebipoest käsitsi tagasi installida.

NB! Juhul, kui laienduste valikus on “Token signing” laiendus, tuleb see eemaldada. Juhised eemaldamiseks leiad siit.

Samm 4: Kontrolli ID-kaardi töötamist veebilehitsejas

Pärast seda, kui oled lubanud Web eID laienduse kasutamise (samm 3), tee oma veebilehitsejale taaskäivitus: kõik peaks töötama!

Turvatarkvara

Vahel segab ID-tarkvara tööd, seal hulgas ID-kaardi kasutamist mõne kolmandate osapoolte loodud tarkvara – näiteks viirusetõrje, reklaamivara vms. Juhised turvatarkvarade korrektseks seadistamiseks leiab siit.